lördag 28 januari 2012

Nu är det hålla tummarna som gäller...



De perenna och tvååriga fröna jag sådde för några dagar sedan fick idag äntligen flytta ut i kylan för stratifiering. Det var inte så lätt att hitta snö här nere i Skåne, men lite kunde jag krafsa ihop och slänga på krukorna. Sedan ställde jag en trådkorg på de krukor med sådder som jag är mest rädd om. Så gör jag alltid sedan en fågel snodde två av mina tre småplantor av en fin sorts lavendel som jag hade beställt från odla.nu.


Om ni tittar riktigt noga på första bilden, kan ni förresten se mitt ursmarta infall (om jag får säga så själv), som jag fick igår kväll när jag skulle sova. Jag tycker att det går åt alldeles för många etiketter när man sår i små krukor och jag är för snål för att köpa dyra färdiga etiketter. Jag läste någonstans att man kunde klippa ut egna plastbitar av t.ex. glasslådor, men det verkade alldeles för jobbigt tyckte jag. Då kom jag att tänka på de billiga vita plastmuggar som finns i vårt köksskåp sedan säkert 10 år och som aldrig använts. Jag klippte ner från toppen med lagom avstånd några gånger och klippte sedan av alla strimlor i botten. Det verkar funka väldigt bra tycker jag. Så jag hoppas att de klarar livet ute i några månader, annars blir det stor överraskning vad som kommer upp i alla krukor. ;-)

Jag passade på att så lite inne också. Alunrot, liten fingerborgsblomma och penséer. De står i vardagsrumsfönstret nu och jag kollar till dem varje halvtimme för att se om de har grott än. ;-) Det har de inte... :-( När de har grott ska de få flytta ner till garaget i källaren till min odlingshylla med belysning som sambon håller på att bygga till mig i födelsedagspresent. Jag tror han tröttnade på att leva i en djungel på våren. ;-) Det kommer säkert en bild på hyllan snart när den är klar och invigd.

onsdag 25 januari 2012

En riktigt trevlig dag...

Lagom till min födelsedag kom mina fröer från odla.nu. Färgerna kommer nog att passa väldigt bra i perennrabatten som ska få en rejäl make over i sommar och där jag tror att det kommer finnas en och annan kal fläck som behöver fyllas så att jag kan välja perenner i lugn och ro. Jag som efter förra året, då jag sådde sommarblommor hejvilt i perennrabatten, hade lovat mig själv att aldrig göra om det för det blir ju så krångligt med ogräsrensningen när man inte vet vad som ska komma upp var... Jag ska se om jag kan hitta några snygga stenar att skriva namn på och så ska jag så i stora grupper och inte lite här och lite där.

För övrigt har jag haft en riktigt trevlig födelsedag. Dagen till ära tog både jag och sambon semester. Vi har varit i Belgien hela förra veckan och kom inte hem förrän måndag eftermiddag. Och fyller man då år på onsdag och intalar sig att det blir stressigt om barnen ska gå på dagis direkt igen på tisdag, så är det ju lika bra att ta båda de dagarna ledigt också.

Jag fick underbara tulpaner...


När minstingen somnade lite oplanerat direkt efter frukosten, kärnade jag ur massor av körsbär som fanns i frysen från tidigare år. Lite irriterande när jag fick en körsbärsurkärnare förra jul och jag har inte ens använt den för dessa körsbär är fortfarande från året innan och har varit frysta, så jag fick kärna ur dem för hand med hjälp av ett gem. Mycket smidigare än jag trodde faktiskt, men det tog ändå sin lilla stund...


Vi har ett litet surkörsbärsträd som är helt underbart! Jag hade aldrig satt ett sådant själv för sura körsbär är ju inte lika goda som saftiga biggaråer. ;-) Ibland är det så härligt när man har sånt i trädgården som någon annan var tillräckligt smart att sätta så att man nu får njuta av det. För när grannar svär över fåglarna som tar alla körsbär, har de inte alls tagit något från vårt lilla träd. Och körsbären är helt underbara att laga mat med och koka sylt på.

Under förmiddagen fick vi lite ovanligt besök vid fågelmataren. En grönfink om jag ser rätt.


Lunchen åt vi i restaurangen intill ett naturreservat nära där vi bor för att sedan ta en långpromenad i skogen i det underbara vädret. Innan jag sprang in i bilen, fick jag syn på det här:

De första snödropparna är på väg upp! Vi har inte tidigare haft några snödroppar här och dessa fick vi av min mamma förra våren, så det är extra spännande att se dem komma upp.

Eftersom vi är hemma igen och kommer att stanna här ett tag, har jag äntligen kunnat göra en del som jag har väntat på ett tag. Som att så ärtor för att kunna äta underbart goda ärtskott snart! Jag har aldrig riktigt lyckats med att så skott och krasse och sånt. Det har alltid börjat lukta dåligt efter ett tag, så jag gillar det här tråget där jag kan duscha av ärtorna ordentligt emellanåt. Och i år ska jag så i omgångar så att jag inte sitter med massor av skott på en gång som förra året...


Igår har jag även sått de första fröna. Först ut var perenner och några tvååringar som ska ställas ut imorgon för att gro långsamt när det börjar bli varmt. Jag har aldrig testat det här, men det verkar enkelt, logiskt och väldigt praktiskt, så jag ska ge det ett försök. Jag har sått:

Akleja William Guiness
Akleja Nora Barlow
Akleja-mix och några egna aklejor
Stockrosor
Jakobs stege
Borstnejlika
Trädgårdsviva
Våningsviva i röd och gul
Tovsippa
Stjärnflocka
Spetsmössa
Lundviva
Hornviol
Blodfingerört
Anagrambräcka
Violkungsljus

Det ska bli spännande att se vad som kommer upp, men jag antar att jag får ha lite tålamod.

fredag 20 januari 2012

Att lära sig trädgård...

Inför min fjärde sommar med trädgård börjar jag se lite skillnad och struktur i mina planer. Jag har försökt att ta en sak i taget, vilket inte alltid har varit det lättaste för helst vill man ju göra allt samtidigt från början. Fast är man som jag har varit gravid under någon säsong och har små barn de andra, så är det inte lika svårt att ta det lugnt. Inför varje år har jag dels bestämt, vad jag ska koncentrera mig på, både angående del av trädgården som behöver göras om mest akut och angående någon annan sak om trädgårdsskötsel som jag ville lära mig mer om för att inte överväldigas av allt samtidigt. Dessutom har jag försökt lära mig att tycka om en växt som jag inte har gillat innan varje säsong. Jag vet inte varför jag fick för mig det, men det lyckas faktiskt. ;-)

Såhär har mina år sett ut hittills:

2009:
- Sett och dokumenterat allt som kommer upp i rabatterna samt lärt mig vad saker är.

2010:
- Anlagt en grusgång bakom huset vid grönsakslandet där det tidigare har varit stampad jord som har resulterat i en massa onödigt jobb med ogräsrensning.
- Insett att även växter som man inte tycker om kan vara väldigt fina i rätt sammanhang.

2011:
- Anlagt en bit gräsmatta där det innan fanns en helt onödig gång intill huset som ledde till en massa onödig ogräsrensning.
- Lärt mig att få ordentlig rutin i vattnandet av trädgården. När man har så sandig jord som vi, behövs det verkligen!
- Lärt mig tycka om dahlior. :-)

2012:
- Anlägga busrabatt för att avskärma mot vägen.
- Göra om perennrabatten på andra sidan längs vägen så att även denna ger mer avskärmning mot vägen.
- Bygga (eller låta bygga) en altan.
- Göra om grönsakslandet för att göra det mer lättskött och mysig samtidigt som det fortfarande ska ha kvar allt det vi vill odla.
- Lära mig gödsla och få in rutin i det.
- Få in mer bladväxter och annat fint grönt i rabatterna.
- Lära mig tycka om tagetes. :-)

Vackra bladkombinationer

Trädgården jag tog över för tre år sedan bestod av pedantiskt klippta blommor uppställda på rad med stora mellanrum emellan. Jag tycker att jag har kommit ganska långt med att förvilda trädgården lite och göra den mer lummig och naturlig. Men en sak som har fattats länge är växter med fina blad. Jag har letat och letat på nätet, men de mest typiska växterna som odlas för sina fina blads skull som jag hittar tycker om skugga (eller iallafall halvskugga eller något annat än stekande sol) och näringsrik, fuktig jord. Precis allt jag inte har alltså! Så letandet efter fina bladväxter fortsätter för min del, så jag blev väldigt glad när jag såg initiativet att samla länkar till fina bladkombinationer på bloggen Bland rosor och bladlöss.


Fast jag behöver nog inte vara så himla pessimistisk heller. Saker som fungerar väldigt bra hos mig och som ändå har fina blad är t.ex. kärleksört och alunrot och där finns ju redan en del att välja mellan. En del fina gräs går säkert också att hitta. Hursomhelst ser jag med spänning fram emot att se många olika fina kombinationer att inspireras av. :-)

torsdag 19 januari 2012

Jag vann! :-)

Jag som aldrig brukar vinna något när jag är med i tävlingar, har vunnit det fina fröpaketet på bloggen Isas Trädgård! Det är ju såklart alltid roligt att vinna något, men ännu roligare när det är precis de blommorna som jag gillade mest när jag tittade på fröerbjudandet på odla.nu. Jag köpte väldigt många blomsterfrön vid denna tid förra året, men tänkte att jag ska hålla mig lite i år och försöka att inte köpa allt jag gillar för det blir ju alldeles för mycket. Det har gått ganska bra att låta bli att beställa frön eftersom jag har tänkt att jag då kan köpa lite mer fina perenner under sommaren, men jag har haft lite ångest över att det innebär att jag måste missa den underbara dubbla rosenskäran "Double Click Cranberries" och en ny fin (helst vit) luktärt. Men nu behöver jag inte det längre. Så trevligt. :-)



I år tänkte jag att äldsta dottern kan få en egen pallkrage att odla i om hon vill. Och hon verkar intresserad. Planeringen är i full gång, men jag tror att vi fortfarande måste ha ett snack om det där med hur mycket man får plats med i en pallkrage. Hon vill ha jordgubbar, morötter, ärtor, massor med blommor, äppelträd och så säkert lite till som jag har glömt/förträngt... I morse ritade hon några lila blommor, som hon vill ha. Jag funderade på vilka blommor jag kan hitta i gömmorna som liknar dem på hennes teckning, men kunde inte komma på något, men nu är det ju solklart att hon ska få några av fröna av rosenskäran jag vann!

Jag är ju i full gång att planera min buskrabatt och de grova dragen i en stor perennrabatt som ska göras om rejält. Jag har inte riktigt kommit så långt att jag vågar planera in några nya blommor. Jag är en sån som inte kan nöja sig med en stil att ha hemma, utan jag vill ha allt. Därför har jag det konstanta problemet att perenner i romantiska rosa-lila-blå-toner måste enas med knallorangea och gula blommor. Det är inte lätt att få ihop det om man inte vill blanda hejvilt och få ett färgkaos. Förra året hade jag solrosor i perennrabatten och rosenskära på ett annat ställe. Från mitt vardagsrumsfönster såg det ut såhär:


Jag gillar kombinationen av gult och ceriserosa, fast den rosa tonen skulle gärna få vara lite mörkare. Så i år ska jag testa att binda samman rabatten med just den färgen. Så där ska säkert den nya rosenskäran få en hedersplats i år. (Rabatten jag pratar om är den med solrosorna. På den sidan som syns här finns där mest gula och röda blommor som solhattar, solbrud och någon jag inte vet namnet på, men till höger om bilden här går rabatten istället över i lite mer romantiska toner med pioner, vit och rosa flox och så den här nyheten från förra sommaren, rosen Buff Beauty som verkar trivas väldigt bra på det stället:


måndag 16 januari 2012

Planering

Som de flesta andra, håller jag på med planering inför denna trädgårdssäsong just nu. det är helt otroligt hur snabbt det kan gå. Innan jul tyckte jag att jag var ovanligt lugn inför nästa trädgårdssäsong och tyckte det var rätt så trevligt att inte behöva tänka på trädgården varje dag. Och så fort det blev 2012, började det klia i fingrarna och jag kan inte låta bli att tänka på trädgården överhuvutaget.

Ett av årets större projekt är anläggningen av en buskrabatt vid vägen. När vi köpte vårt hus för tre år sedan, var trädgården otroligt platt och utan någon som helst avgränsning mot vägen. På ena halvan vill jag nu ha buskar och på den andra några buskar och perennrabatt för att avgränsa lite och ge lite insynsskydd.


Till busrabatten tänkte jag ha bambu i hörnet mot grannen för att skapa ett slut på vår trädgård även vintertid. Sedan har jag drygt 3 meter till innan där finns en lite krasslig, men ändå levande paradisbuske som nog ska bli bra igen om jag bara sköter om den lite. Denna sida av trädgården består mest av fruktträd och har ett trevligt lugn i sig, så jag vill inte ha några för "stökiga" växter utan lugna gröna buskar. Det är dock ändå alltid trevligt om något litet händer varje årstid. Buskarna jag tänkte skulle få vara med är:

- doftschersmin
- kornell
- kejsarolvon
- någon buskmagnolia

Framför buskrabatten står en stor blodbok och ett äppelträd som jag tänkte plantera en honungsros bredvid som ska få klättra upp i äppelträdet. Vi får väl se om det hela till slut verkligen kommer att se ut såhär, men det är kul att rabatten börjar ta form i mitt huvud.

När vi var i parken tidigare idag, hittade vi dessutom ett blommande kejsarolvon, vilket jag var väldigt glad för, eftersom jag inte har sett något sådant i verkligheten. Jag hade bara läst om dem och blev intresserad, men det är alltid trevligt att ha bekräftat att växter är lika fina i verkligheten som de verkar på papper. Dottern blev också glad när jag visade henne lite blommor eftersom hon precis innan hade fått ett mindre sammanbrott när jag förklarade att vi tyvärr inte kunde plocka blommor i parken mitt i vintern... Det är nästan lite skönt att veta att jag inte är den enda i familjen som lider av detta... ;-)


fredag 13 januari 2012

Nystart?

Jaha, hur motiverad jag än var i början av förra året, blev det inte så mycket mer av den här bloggen när trädgårdsarbetet började på riktigt och den lilla fritiden jag hade gick åt till att vara ute så mycket som möjlgit. Jag får se om det går bättre i år.

Jag börjar med att visa lite bilder från förra helgen. Man kan inte tro att det är januari, men jag gillar att ha en grön vinter för en gångs skull. Jag gillar inte att alla ska hålla på att klaga över vädret hela tiden, så jag tycker inte om benämnelsen "grå vinter". Just nu tycker jag att saker och ting är vackra ute för det mesta och när det dessutom tillhör årets största trädgårdsplaner att få lite struktur i trädgården, är det kanon att kunna se saker och ting när jag sitter inne och planerar.

Här en knopp på kaprifolen jag planterade för två år sedan:


När vi flyttade in i huset vintern 2008, stod det en gigantisk rosenbuske framför huset. Rosen var (som nästan allt annat i trädgården) ceriserosa och något dominerande, så jag tog bort den. Busken bestod av 5-6 plantor som jag gav bort till lite olika människor, men en blev över och jag satte den i en kruka. Den har stått ute hela hösten och kolla vad jag hittade på den förra helgen!


Det ska bli spännande att följa denna galna vår. Hoppas bara att det inte kommer något bakslag som råvinter i mars som förstör allt som har kommit upp igen.

När jag bläddrade igenom de få inläggen jag hann med förra året, såg jag att jag hade lyckats få med den fina pyramidspaljén som jag byggde förra vintern. Såhär såg det ut i somras när jag tittade ut genom köksfönstret:


Jag är otroligt nöjd med spaljén, som tyvärr har förlorat en liiiten bit av spetsen när den välte i en av de otaliga stormarna vi har haft på sistone. Jag har planterat en Mme Alfred Carrière i den tillsammans med en vit klematis som jag har glömt namnet på. Och hibiskusen blommade visserligen lite mindre än vanligt, men den verkar ha klarat sig fint annars. :-)

Några av mina planer för i år är att sätta en honungsros som får klättra i det risiga äppelträdet som syns i övre högra hörnet i bilden. Och eftersom jag har kommit på att just mellan blodboken och äppelträdet är en väldigt mysig plats att ha sin hängmatta på, måste jag äntligen fixa lite mer insynsskydd mot gatan. Jag har börjat planera lite och det lutar åt att det blir en del bambu i hörnet och andra trevliga buskar brevid, men vi får se. Förhoppningsvis kommer det ett inlägg här om det snart. ;-)