måndag 19 mars 2012

Nu har jag bestämt mig! :-)

Jag har velat länge, länge vad det ska bli för buskar i vår buskplantering längs gatan, men nu verkar det som om jag har bestämt mig. :-) Rabatten är runt 6 meter lång och bara 2-3 meter från gatan är min favoritplats för hängmattan. För att slippa fundera om jag borde hälsa på förbigående, behövs där ett insynsskydd. Som ni kanske har läst i tidigare inlägg, hade jag i vintras ambitionen att få plats med så gott som allt som jag gärna vill ha i min trädgård i buskplanteringen, men efter ett tag bestämde jag mig för att koncentrera mig på några få arter. Det får bli bambu i hörnet och ungefär halva vägen längs gatan och resterande kommer att vara häggmispel. Jag har ingen erfarenhet av häggmispel, men jag letar efter något tåligt och robust och allt jag har läst om häggmispel låter så himla trevligt. Jag har förstått att jag borde välja den vanliga häggmispeln som växer med flera tunna stammar och ganska rakt uppåt och inte prakt- eller kopparhäggmispeln som har en rundare form och lämpar sig bättre som solitär. När jag var på plantskolan igår, fanns där ingen vanlig häggmispel, men bärhäggmispel. Googlade den när jag kom hem och den verkar väldigt trevlig. Ungefär som vanlig häggmispel, men med fler bär, så den får det bli. :-)

Såhär fint blommar den på våren:

Länk
Bild lånad här.

På sommaren får den såhär fina bär som verkar likna blåbär:

Länk
Bild lånad här.

Och sedan får den tydligen en underbar höstfärg, som jag tyvärr inte har kunnat hitta någon bild på för just den här sorten, men alla sorters häggmisplar verkar ju se helt underbara ut på hösten.

Inte långt från den här buskplanteringen står ett gammalt sommaräppelträd som varken är särskilt fint eller har särskilt goda äpplen. Så snart tänkte jag plantera en honungsros som ska få klättra på trädet. Det kommer bli så fint med hängmattan mellan vår stora blodbok och äppelträdet med honungsrosen. :-) Eftersom jag inte kan något om honungsrosor och insåg där på plantskolan att det finns flera sorter, fick jag ju googla lite för att kunna välja mellan Helenae Hybrida och Lykkefund. Jag tycker alltid att det är så svårt att välja när man inte kan se växterna i verkligheten utan måste förlita sig på beskrivningar och mer eller mindre dåliga bilder, men jag bestämde mig ändå för Lykkefund till slut. Den verkar visserligen lite mindre härdig, men i zon 1 kanske det inte är så dumt med en sådan gigantros och så har den nästan inga taggar. Jag beskar mina rosor i helgen och uppskattar för tillfället taggfria rosor. Jag köpte Mme Alfred Carrière förra året. Den har redan flera skott på runt 1,5 meter, men gud så underbart att jobba med den för den har nästan inga taggar. :-) En annan sak jag gillar med Lykkefund är att den ska få lite mot rosa och den där blandningen av gult och rosa funkar ganska bra med min blodbok.

Kan ni se det framför er, en gigantisk honungsros i ett äppelträd till höger, blodboken till vänster, däremellan en hängmatta och i bakgrunden bambu till höger och bärhäggmispel till vänster? Undra hur jag ska få något gjort i trädgården... Det kommer att bli svårt att motivera sig till att lämna hängmattan. Hoppas jag hittar någon som kan mata mig med häggmispelbär så slipper jag kanske att lämna hängmattan helt och hållet. :-)