torsdag 31 maj 2012

Porslinsbräcka?



Någon som vet vad det här är? Det ser ut som någon sorts viva men inget jag minns att jag har satt så jag antar att den har sått sig själv. En väldigt söt liten blomma är det iallafall så den är så välkommen. :-)

Uppdatering: Har ändrat titeln eftersom Anna nog gissade helt rätt. Efter lite googlande tycker jag att det ser väldigt mycket ut som en porslinsbräcka. :-) Och en sådan är jag helt säker på att jag varken har sått eller köpt. Vilken trevlig överraskning för den är jättefin. :-)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Bästa arbetsplatsen...



Idag blev det jobb hemifrån uterummet igen. :-) Jag känner mig lyckligt lottad som kan jobba hemifrån ganska ofta. Jag har så mycket lättare att koncentrera mig här mellan mina växter. Just nu har vi en gammal trädgårdsgrupp här som de förra ägarna till huset lämnade men jag skulle vilja ha någon slags dagbädd för vi sitter nästan aldrig i uterummet och äter utan jag använder det mest för att vila, sitta och snacka med någon enstaka annan person eller till att jobba när det är för kallt för att sitta ute. Så en dagbädd med en eller två stolar och ett litet bord borde kunna räcka för mig. :-)

Angående något helt annat så tycker jag att det är lite roligt att man kan börja ryckas med av trender när man läser för många bloggar. Något som jag alltid har tyckt var löjligt fult är patinerade krukor men nu har jag själv börjat smörja in krukor med joghurt, kaffe och annat gott. Såhär ser några av dem ut just nu. Tyvärr tycker jag att krukan till vänster är finast och den har jag faktiskt inte gjort något med alls så jag vet ju inte direkt hur jag ska få till effekten igen...


Published with Blogger-droid v2.0.4

onsdag 30 maj 2012

Spontanköp...


Jag skulle BARA förbi stan på väg hem från jobbet idag innan jag skulle hämta barnen tidigt på dagis så att vi kunde fira lite födelsedag... Det gick väl sådär... Först gick jag förbi en liten blomsteraffär som min bror bor granne med och som han är stor fan av. Jag har aldrig gillat den, men nu hade de stor utförsäljning! De hade bland annat halvstora lime- och olivträd för bara 200 kronor så ett sådant skulle jag ha! Som tur var, bestämde jag mig att ta det på väg tillbaka till bilen för ett par hundra meter längre bort gick jag förbi Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik som hade rea på ALLT! Det har de tydligen varje vår. Hur kan jag ha missat det!? De hade också citronträd som visserligen var lite dyrare (700 SEK fast med 30% rabatt), men de var MYCKET större och då kan jag ju såklart inte gå tillbaka till den andra butiken och köpa ett miniträd för 200 kronor... Jag har alltid tyckt att de här stora citrusträden är vansinnigt löjligt dyra och jag skulle minsann aldrig skaffa ett sådant, men nu fick det bli ett citronträd som definitivt inte får plats under gårdagens syrénbukett som mitt lilla apelsinträd. ;-) Det var väldigt svårt att fota trädet. Det ska stå ute sen i ett skyddat sydvästhörn på den förhoppningsvist någon gång kommande altanen, men eftersom det ska bli några kalla nätter nu, har det fått flytta in i uterummet. Och så är det nog lite för att jag ska jobba hemifrån imorgon och på fredag, vilket oftast brukar innebära från uterummet och då måste jag ju ha citronträdet bredvid.


Efter att ha släpat det stora citronträdet till bilen, gick jag tillbaka till den första lilla butiken som såld klematis för 50 kronor styck, så jag köpte alla som jag inte redan hade, vilket är de här tre. Plantorna är rejält stora och ser otroligt friska ut. Nu gäller det bara att hitta en bra plats till dem. Jag är sugen på att hitta lite nya, kreativa sätt att sätta klematis, så om det är någon som har några idéer, snälla, dela med er.

Nu ska jag ta det lugnt resten av dagen och titta på gårdagens avsnitt av "Året i trädgården".

tisdag 29 maj 2012

Syrener

Inte illa när man välkomnas i uterummet av en bukett syrener som är så stor att hela apelsinträdet får plats under tycker jag... Eller så är apelsinträdet så litet... Det är nog lite både och faktiskt.

Livet är ganska stressigt just nu och jag orkar inte alltid med att blogga. Hinner inte riktigt med att vara ute i trädgården så mycket som jag skulle vilja heller men jag försöker vara ute lite ibland. Ikväll planterade jag om mina fuchsior vid ingången. Resten av kvällen gick åt till att slå in paket för imorgon fyller minstingen 2 år. :-)


tisdag 22 maj 2012

Geranium 'Variegated Lotusland'

Jag köpte den här sticklingen för de underbart brokiga bladen och tänkte, när jag såg att den skulle ha rosa blommor som inte alls verkar passa ihop med bladfärgerna, att man ju alltid kan ta bort blommorna. Så började den första blomman slå ut för några dagar sedan och se så fin den är! Inget ont om maffiga stora pelargonblommor men det är trevligt med såna här små söta blommor också.

Annars ligger jag hemma med magsjuka men jag börjar må lite bättre så jag lyckades ta en runda med vattenslangen idag. Det behövs verkligen nu, framför allt med tanke på hur många saker jag omplanterade i helgen. Det var trevligt att gå en runda i trädgården. Jag upptäckte att massor aklejor har slagit ut, både de vita och rosa jag brukar ha men även lila och svarta som blommar för första gången hos mig. Den vita nävan jag satte förra året har börjat blomma med små söta blommor. Jag får gå en runda med kameran snart.

Jag ska försöka lista ut hur man bestämmer själv var bilden ska hamna i ett inlägg också när man bloggar från mobilen...


söndag 20 maj 2012

Färgglatt till köket

Den här färgglada krukan fick följa med hem från Indiska igår. Passar perfekt i vårt färgglada kök med fondvägg i samma färg som den underbara pelargonen. :)

Jag har hunnit vara en del i trädgården idag trots sovmorgon och några timmar biltvätt. Idag fick mina två forsythior flytta sig en bit och rosorna 'Golden Wings' och 'Diamond Bordets' flyttades. Dessutom har jag planterat ut en massa sommarblommor och perenna sådder. Det börjar bli tomt i källaren och uterummet börjar bli mysigt igen när man faktiskt kan ta sig igenom utan att riskera att välta en massa växter.

Det kommer bli tufft att gå till jobbet i det fina vädret imorgon men vi har en kort vecka igen då dagis är stängt på fredag och svärföräldrarna kommer och hälsar på.


fredag 18 maj 2012

Ibland blir det bara rätt...!



I all hast flyttade jag väldigt spontant mitt vitbrokiga benved som jag visserligen hade planerat att flytta på, men som jag helt plötsligt kom på att jag inte hade en aning om vart det skulle flytta. Eftersom jag just då hade båda barnen samt grannpojken som kom i skytteltrafik med vattenkannor, var läget lite stressat och jag planterade det på första lediga plats. Och det blev så perfekt! Jag lyckades inte ta någon bra helhetsbild på rabatten, men den ena sidan av den långa rabatten har liksom alltid varit ganska välplanerad medan det i andra änden har planterats sådant som inte fick plats någon annanstans och av en slump så är allt på den sidan ganska sen, så just nu är där rätt tomt. Med benveden finns det nu ett slut på rabatten även i den änden och helhetsintrycket fick ett ordentligt lyft. Himla smidigt att benveden lyser upp så mycket också och att den är vintergrön, så effekten kommer inte ens att försvinna. :-) Och just nu passar tulpanerna riktigt bra ihop med benveden. Tanken var ju egentligen att klippa benveden till ett klot, men jag får se om det blir det eller om den får växa fritt.


En annan väldigt fin kombination just nu är den här. Jag glömmer alltid det svenska namnet på den vita, men i bakgrunden är iallafall en pion. Jag är inte så bra på att ta kort, framför allt inte i motljus, så det är svårt att visa just såna här saker, men det är helt underbart i verkligheten.


Löjtnantshjärtat står i sin fulla prakt vid brevlådan...


... och äntligen lägger man märke till Kerrian efter att jag har flyttat den intill huset. Jag tycker att den står sig riktigt bra mot tegelväggen. Hoppas att den är fin även under alla andra årstider, men det får vi väl se...


Blodboken har fått alla sina löv och äppelträdet blommar för fullt. Här brukar jag ligga i min hängmatta när jag inte är i rabatterna och flyttar växter. Det är längs staketet här bakom som ett av mina projekt i år finns. Här ska planteras buskar som insynsskydd. Jag hade ju bestämt mig för några plantor bergbambu i hörnet och resten häggmispel. Bergbambun 'Asian Wonder' är inköpt. Såhär fin är den:


Jag skulle köpa häggmispel igår också, men helt plötsligt stod där att den kan bli 5-7 meter hög. Jag som hade trott att jag hade hittat en vanlig häggmispel (alltså A. spicata) som bara blir 3-4 meter hög, men det var tydligen fel. Så nu vet jag inte längre, vad jag ska välja. Koppar- och prakthäggmispel ska ju ha lite mer bollformiga former, så det vill jag inte utan jag vill ha något som växer rakt upp. Så igår googlade jag som bara den och försökte bestämma mig. Valet låg mellan bärhäggmispel, vanlig häggmispel och slånaronia som killen i plantskolan rekommenderade. Jag tror att jag satsar på vanlig häggmispel i alla fall. Det är hursomhelst trevligt att ha inhandlat bambun och den är så fin. :-)


Min vita syrénbuddleja har inte vaknat till liv än, men med tanke på att grannens inte har vaknat heller, är jag inte så orolig. Men eftersom den ändå skulle behöva flytta för att ge plats åt buskarna vid gatan, planterade jag den i en stor kruka och ställde den i solen. Den fick dessutom sällskap av en nyinköpt liten sovande groda.


Något annat nyinköpt är detta fina fågelbad som har fått en plats i äppelträdet vid uterummet precis utanför vardagsrumsfönstret. Jag fick ett presentkort på Flyinge Plantshop i julklapp och det här fick bli det första jag har köpt av pengarna. Jag har lite kvar, men jag hittade inget jättelovande, så jag väntar och se om jag hittar något trevligt senare.


Jag har varit så glad att få ta över en trädgård helt utan kirskål. Man tror nästan inte att det kan vara sant att det finns sådana, men jag hade nästan börjat vänja mig vid tanken när jag såg den första kirskålsplantan i höstas. Jag tänkte att jag kan ta hand om den lite senare och helt plötsligt var det inte alls särskilt lite längre. Så idag insåg jag att jag behövde göra något, så nu har jag rivit bort allt som fanns där och var intrasslat i kirskålen. Det är ett hörn där allting växer huller om buller, så det var inte så lätt att bara dra ut plantorna, så jag fick ta bort allt. En planta tremastarblomma åkte i soporna med, men den sprider sig så himla mycket ändå, så jag lär nog hitta en planta eller två någonstans i trädgården under året. :-) Så nu har jag en saneringshörna med öppen jord längst bak i rabatten, som jag får kolla lite då och då. För det vore ju trevligt att återigen kunna säga att jag inte har någon kirskål alls i trädgården. Det underlättar ju trädgårdsarbetet och gör att man kan koncentrera sig på roligare saker än att sanera kirskål. :-)


Penningblad är jag lite kluven till. Den finns lite här och där hos mig, men är aldrig riktigt fin. Men titta, som den ser ut nu! Ljusgrön och saftig. Jag får nog tänka om och se var den kan tänkas trivas.


Smörbollen är helt underbar där den står framför frilandshibiskusen.


Jag brukar ju kalla min rabatt vid ingången för "problemrabatten" för att jag aldrig blir riktigt nöjd med den, men det är det enda stället i min trädgård där astilbe trivs. Just nu är den helt underbart vacker tillsammans med hostan vid betongbladet.

'

Rosen 'Nevada' som jag planterade förra året, verkar trivas och frodas bra i bakre hörnet. Hoppas det blir många blommor för de få som kom förra året, var så fina... :-)


Innan det var dags att gå in hann jag med att rensa jordgubbslandet och sedan sitta en liten stund i solen bakom jordgubbarna. Vårt grönsaksland är under ombyggnad, men såhär med nyrensat jordgubbsland och solstol är det ändå rätt så inbjudande tycker jag. :-) Jag försöker bli bättre på att njuta av det som finns i trädgården istället för att bli stressad över det som måste göras, det kanske märks...? ;-)


Vår ena syrén har börjat blomma...


... och i köket har den här underbara pelargonen börjat blomma.

fredag 11 maj 2012

Blommor, blommor, blommor,...

Jag tog så många bilder i måndags när jag hade kommit hem från New Orleans att jag inte lyckades lägga upp alla, så här kommer några till.

Alla funkior är på väg upp. De trivs inte sådär jättebra i min torra jord, men jag gillar dem, så jag har några stycken i alla fall. Jag tror att jag ska passa på att flytta några nu när de precis har kommit upp. Om jag kommer ihåg alltså, för oftast kommer det ju annat emellan och flyttar får vänta något år eller två. ;-)


Nävan jag fick av min mamma förra sommaren har börjat blomma. Jag har läst att den sprider sig som ogräs, men jag är i behov av lite marktäckare, så än så länge får den gärna sprida sig. :-)


Löjtnantshjärtat jag fick av min moster förra våren blommar också.


Min allra första klematis jag köpte var 'Georg'. Jag tänkte att den kunde klättra på staketet mot gatan, men det vill den inte göra, så jag har inte vetat vad jag ska göra med den. I ena hörnet mot gatan finns en gammal risig buske som skall bytas ut när jag kommer på vad jag vill ha där och tidigt i vår planterade jag spontant om klematisen och se, den har överlevt. Det ska bli spännande att se om den vill klättra i busken också.



 Alliumen börjar blomma snart...



... och "ranunkelbusken" jag fick av min moster har börjat blomma. Jag har för mig att den heter Kerria på svenska, men jag direktöversätter från tyskan, så det blir både finare och enklare att komma ihåg. ;-) Det är förresten inte staketet som står vertikalt hemma hos oss, men Blogger vägrar att vända på bilden...



Mina liljor som jag spontanhandlade förra våren, verkar ha överlevt och kommer tillbaka. De har tom förökat sig tror jag. Det är kanske inte så spektakulärt men de är mina första och jag visste inte ens om de behövde tas in under vintern, så jag är glad. :-) Hoppas de blommar också.


Jag vet inte vad den här gula blomman heter, men den är helt underbar just nu. Jag har förresten ingen aning om var den kommer ifrån heller. :-D Får kolla gamla foton någon gång när jag orkar och hinner, så kanske jag kan lista ut det. Eller så tittar jag bland etiketterna och kanske inser att jag köpte den som vanligt... ;-)


Den gula dagliljan har börjat få knoppar. Och är man lite optimistisk, kanske man kan övertyga sig själv om att det redan finns en liten blomma i mitten, fast det egentligen är en maskros som är bortrensad nu. ;-)


Det här tror jag är en judaspeng. Jag har sett den där innan, men har aldrig lagt märke till blommorna utan bara "pengarna".


 Klematisen vid ingången har stora knoppar som nog öppnar sig vilken dag som helst. Det är nog just nu det enda fina i den rabatten, så jag får fundera lite på hur jag ska få den lite finare, helst med mycket vintergrönt.



New Dawn är fint grön. Det är två år sedan jag planterade den, så jag har höga förväntningar på mycket blomning i år. :-)


Där New Dawn står nu, fanns innan en knallcerise rosenvial som inte vill ge med sig. Jag har försökt att få bort den ett antal gånger, men se, den kommer upp igen i år också...



Jag provade att sätta en stor kruka över en av rabarberplantorna för att få riktigt späd rabarber för första gången...


... och se så fint det blev. Fast det var inte direkt någon slående skillnad när jag gjorde paj på det tyckte jag.


Vårt lilla mini-körsbärsträd blommar för fullt.


Jag har blivit lite rädd för vår nya vinplanta som inte visar några livstecken än så länge, medan andras verkar ha börjat bli gröna redan. Jag minns också från den som vi hade tidigare, att den brukade börja bli grön i maj. Så jag var rädd att den inte hade överlevt sin första vinter, men tittar man riktigt noga, tycker jag att man kan ana lite liv i den. Den är planterat precis utanför uterummet och leds in i uterummet, precis som den vi hade tidigare. Det verkade vara ett lyckat koncept, men den som fanns här när vi köpte huset, hade så många kärnor i de små druvorna att de knappt gick att äta, så innan vi blir irriterade över att inte kunna äta de goda vindruvorna, bestämde vi oss för att slänga den och ersätta med en kärnfri. Hoppas nu bara att jag såg rätt och den har överlevt...


Inne växer det så det knakar också. Jag har redan ätit massor av tomat-mozarella-basilika-sallad som jag älskar (av egensådd basilika såklart)...


... och de första pelargonerna börjar blomma så smått. Den här tycker jag är helt underbar. Jag såg den hos min mamma förra sommaren och hon var så rädd om den att hon inte ens ville offra en stickling till mig, men sedan ställde hon ut den i regnet och den trillade och en kvist bröt av, så nu har jag ändå min stickling. ;-) En helt underbar färg har den, tycker jag.


Det här är en hängpelargon som jag köpte som stickling i vår. Jag ska se om jag hinner plantera om den i ampel i helgen, så att den kan flytta ut i uterummet.


Det blir visst många bilder idag, men jag måste bara visa några till som jag tog efter att ha gått en runda i trädgården efter jobbet idag för att rensa bort maskrosor som hade börjat blomma så friskt i alla rabatter medan jag var bortrest...Det har ju sina fördelar att krypa runt på knä i rabatterna för man ser sånt man annars lätt missar. Som t.ex. att den perenna vallmon från förra året har fått två knoppar... :-)


... och att hasselörten har självsått sig friskt! Hasselörten är ytterliggare en sån växt som jag undrar hur den har hamnat här. Jag har en etikett av hasselört, men inget minne av att ha köpt en och jag har för mig att den fanns här redan när vi flyttade in. Jag hittade några etiketter på saker i trädgårdsskjulet när vi flyttade in, men jag kan ha köpt den själv också. Hursomhelst borde den inte trivas så bra i min torra jord, men den ser ganska ok ut. Jag tänkte göra ett försök och flytta den till rabatten vid ingången. Ni vet, den som skall bli fin och vintergrön. :-) Och det är ju lite lättare att våga nu när man vet att det finns små bebisplantor kvar på ursprungsstället ifall inte flytten av den stora plantan går så bra...


Jag kommer inte ihåg vad de här tulpanerna heter men jag köpte de i höstas och de lyser upp jättefint. Jag får nog leta upp etiketten och köpa några fler i höst.


Annars kommer det nog inte bli allt för mycket trädgård i helgen, men vi har ju en långhelg framför oss, så jag klarar mig. Jag ska försöka få till buskplanteringen och har blivit kär i bambum 'Asian Wonder' i odlas senaste erbjudande. De har den även i lite större exemplar på vår lokala plantskola, men då är de betydligt dyrare såklart. Jag ska se om jag kan titta på den där nästa helg och bestämma mig om jag ska köpa stora plantor eller ta flera små istället. Jag ska ju ha en 4-5 stycken bredvid varandra, så det gör viss skillnad. Och sedan måste jag köpa häggmispel på plantskolan. Jag läste om att de lätt drabbas av mjöldagg, vilket ju inte låter så trevligt. Jag brukar ha det på mina flox för här är ju rätt torrt. Så jag får se om jag vågar prova ändå eller om jag ska ändra mig igen... ;-)

måndag 7 maj 2012

Hemma igen :-)


Titta, vilken liten sötis som fick följa med mig hem från New Orleans! :-) Det fanns en alligator också, som ju hade varit ännu lite mer typiskt Louisiana, men den här var sötare. Jag får nog hitta en bättre plats att sätta den på, men just nu får den stå i rabatten vid ingången så att jag ser den varje gång jag går hemifrån eller kommer hem.

Vad mycket som har hänt här hemma sedan jag åkte för lite mer än en vecka sedan! Jag vet att det har varit varmt här hemma, men trodde nog inte att det skulle vara så stor förändring. Fruktträden blommar och massvis med tulpaner har slagit ut.


 Vildtulpanerna jag fick av min moster har äntligen slagit ut. Det var väldigt dåligt fotoljus ikväll, men jag kunde såklart inte hålla mig och tog bilder ändå. ;-)


De konstiga krulliga tulpanerna har slagit ut. Uppenbarligen köpte jag rödgula tulpaner i höstas. Det hade jag helt glömt bort... ;-)


I sydrabatten står blandade rosa och röda. Jag har inget minne av hur de röda hamnade där, men de passar inte riktigt in i färgskalan, så jag funderar på att flytta dem, men på något sätt bryr jag mig inte så mycket om färgerna så här års, så vi får se om de kanske får vara kvar ändå...


Pionerna växer så det knakar och den som har bra syn kan se hur många knoppar denna har i år. Det verkar ha lönat sig att börja ta bättre hand om dem. De senaste åren har de inte blommat mycket alls men nu har de fått lite gödsel. Fast inte i år än. Jag får kanske gödsla alla rabatter lite snart... ;-)


I rabatten vid brevlådan ser det ut såhär just nu:


Det verkar som om jag har lyckats plantera ihop påskliljor och tulpaner, men vad det är som borde komma där har jag såklart inget minne av heller. ;-)