söndag 27 januari 2013

Norrabatten

Ja, då fortsätter vi väl med rabatten som går längs den andra sidan av vår trädgård framme vid vägen. Kreativ som jag är har jag börjat kalla den här rabatten för norrabatten.

Det är här något av det första under året visar sig, nämligen sonens snödroppar.


För två år sedan, när jag skulle få några snödroppar av min mamma, tog hon med sig två ruggar så varje barn fick en egen rugge snödroppar. Sonens hamnade i norrabatten vid brevlådan och har börjat blomma i januari förra året. Dottern ville ha sina snödroppar under plommonträdet vid ingången. Tyvärr är det också det trädet som är vårt huvudfågelmatarträd, så snödropparna har haft det tufft och jag flyttade dem förra året. Om jag bara kunde minnas vart jag flyttade dem... Jag tror till sydrabatten, men vi får väl se snart...

För att börja från början så är den här rabatten egentligen en lång smal bit längs staketet och så den egentliga rabatten i ena änden vid infarten och brevlådan. Eftersom vi ser den rabatten varje gång vi kommer hem, vill jag gärna att den alltid ska vara fin, men samtidigt står där en stor blodbok, så jag har börjat inse att så gott som ingenting vill växa här. Förra året bestämde jag mig för att plantera många lökväxter där. Det blev framför allt tulpaner och lite annat i gult och rött. Även en liten bit av min tidiga blåsippa har fått flytta dit.


Av någon konstig anledning verkar iallafall löjtnantshjärtat jag fick av min moster för 2 år sedan trivas här. Jag hoppas att den fortsätter göra det och att det inte bara lever på energin den fick med sig med flytten... Stort och fint är det en stund i maj...Lite bakom det här står en gammal paradisbuske. Den har varit väldigt fin men förra året såg den helt livlös ut helt plötsligt, så jag fick nästan jämna den med marken. Den har börjat återhämta sig lite, men jag vet inte riktigt hur jag ska se till att den blir fin igen när den växer...


På den långa smala delen från brevlådan och till hörnet av vår trädgård har jag planterat 7 häggmisplar och i hörnet tre bergsbambu 'Asian Wonder'.


Här är en liten översiktsbild på hur det ser ut i juni. Alla enstaka buskar som syns längs staketet är utbytta mot häggmisplar.
Äppelträdet som står framme vid gatan har inte världens bästa äpplen, men använts nu som klätterstöd till en honungsros 'Lykkefynd' som jag planterade där förra sommaren. Jag ser så mycket fram emot att kanske få se några blommor i år.


Kärleksörten verkar trivas i den här rabatten trots att den står under blodboken. Även en blå näva som står där verkar trivas, så jag funderar på om jag ska satsa på just torktåliga bladväxter tillsammans med lökväxter. Gräs har jag också funderat på, men har inte riktigt blivit klok på vilka gräs som skulle kunna passa. Men något med fina vippor och som inte är högre än 1-1,5 meter skulle vara fint...


Rosen Penny Lane står i mitten av den lilla rabattbiten. Den har varit väldigt fin i 2-3 år, men förra året gick det inte alls särskilt bra med den. Jag får väl ge den något år till, men om den inte blommar upp i år, får jag nog flytta den till någon annan plats. Här är en bild från 2010:


I en helt annan rabatt har jag i höstas planterat en syrénhortensia 'Limelight' för att skapa ett blickfång mot just den här norrabatten. Kanske kan den ta bort lite uppmärksamhet så att det räcker med låga bladväxter vid brevlådan...


2 kommentarer:

 1. Det är roligt att planera rabatter och plantera. Också att upptäcka vad som passar vad, flytta runt och tänka om. Som ett evigt designprojekt.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Hej
  Vad man längtar när man ser dessa bilder. Visst är det kul att planera. Det är buxbom jag har runt frukt träden.
  Allt gott
  annika

  SvaraRadera