onsdag 5 februari 2014

Planer för 2014Det ser lite kalt ut framför altanräcket som vi byggde i somras, så där skall det bli en ny liten rabatt i år. Eftersom jag har lovat sambon att inte ta så mycket från gräsmattan, får det bli en liten rundning bara och lagom många växter för att dölja räcket lite.

I hörnet har jag tänkt mig en klätterros, antagligen Mme Alfred Carrière som jag redan har en planta av och som jag gillar pga dess växtkraft, friskt gröna bladverk och det faktum att den nästan inte har några taggar!

Sedan vill jag ha växter som är fina året om, gärna även på vintern. Att kombinera det med väldigt liten planteringsyta lämnar valet till vintergröna växter, vintergröna växter eller vintergröna växter... Jag har inga klot i trädgården än, men gillar att kombinera det tuktade med det vilda, så jag tänkte mig några klot framför. Helst tre stycken, men om det blir svårt att få plats med, får det bli två och så kanske ett i en stor kruka som står i hörnet på altanen och fångar upp den runda formen. Jag har inte riktigt bestämt vad det ska vara för klot. Jag vill helst inte lägga hur mycket pengar som helst på redan stora klot, men vill inte vänta i evigheter på att de ska växa heller. Jag gillar idén att plantera några häckplantor av något som växer hyfsat fort. Jag vet inte om jag gillar tuja så mycket eftersom det ofta blir lite brunt på vintern. Liguster är inte riktigt vintergrönt om jag har förstått rätt, annars kanske det är ett alternativ? Om det är någon där ute som har erfarenhet av detta, kom gärna med förslag, det blir jag jätteglad över! :-)

På räcket skall det sedan få klättra någon mindre yvig klätterväxt, kanske en nätt liten småblommig klematis som inte växer för mycket. Marken skall täckas med någon form av marktäckare som jag inte heller har bestämt än och så kommer det säkert bli en och annan tulpan som ger ett blickfång under våren.

Ett annat av detta årets projekt är byggandet av nya odlingslådor. Jag byggde tre stora odlingslådor till våra jordgubbar och planerar att bygga tre mindre blå lådor för att ersätta de tre pallkragarna som nu står i grönsakslandet.


Jag tänkte bygga in klätterstöden i form av armeringsnät i lådorna. Längst fram i bild är dotterns låda, så där måste nog klätterstödet vara på kortsidan som det är nu. Lådan till vänster kommer att ha klätterstöd på långsidan. Den sista lådan skall bli sonens första trädgård, så jag vet inte riktigt hur jag ska göra där. Han kommer säkert att vilja ha samma som storasyster, men egentligen skulle jag vilja ha klätterstödet på långsidan där också. Får se hur det blir. I mitten skall det bli en grusrundel med någon stol på. Får se om det blir av i år.

3 kommentarer:

 1. Vad roligt att se en till som gjort en enkel plan i Paint! Gjorde ett liknande inlägg för några dagar sedan med en liten skiss som jag gjorde i Paint.

  Jag tycker det låter jättefint! Mme Alfred Carrière har jag suktat efter i många år, men nu har jag inte någon riktig plats för den än. Jag har just thujaklot och buxbomsklot i min trädgård, men thujan är jag egentligen inte heller så förtjust i. Och så har jag några små japanska järneksklot. Alla de där vintergröna växterna går väl egentligen att göra klot av? Annars är jag ingen expert direkt...

  Det är en rolig tid nu när man planerar för olika projekt i trädgården för säsongen.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Tack för din kommentar hos mig! Jag brukar också vänta med att klippa lavendeln men i år klippte jag till tidigare än vanligt. Klippte heller inte ner dem totalt i år. Det får bli nästa år.

  Jag har vintergrön liguster och det är lite si och så med dem. Ibland är de gröna och fina medan de oftast tappar bladen. I år har ett av fyra behållt bladen.

  Jag har inte provat själv men klätterbenved tror jag mycket på. Vintergröna och lätta att forma. Finns dessutom i olika fröna färger.

  Jag är mycket förtjust i mina spireaklot. Inte vintergröna men snygga ändå på vintern. Grönskar tidigt också.

  Jag tycker inte att du ska vara rädd för att ta i lite i storlek på din blivande rabatt. Det brukar bli mycket snyggare. Annars kan det lätt se lite ängsligt ut. Vad ska mannen med så mycket gräsmatta till? (hihihi).

  Varma hälsningar,
  Maria

  SvaraRadera
 3. Det låter som om du tänker igenom dina projekt ordentligt! Inga tips på klot, men jag skulle gärna vilja ha några. Och så tycker jag det är kul att barnen har fått varsin låda! De får erfarenheter som följer med dem hela livet som man inte kan läsa sig till i en bok.

  Lycka till! Det ska bli kul att se din plantering färdig så småningom.

  /Anette

  SvaraRadera