lördag 17 mars 2012

Vårstädning


Vilken dag! Idag har jag börjat vårstädningen i trädgården. Finns det något trevligare att göra en lördag i mars? Det duggade lite på förmiddagen, men på eftermiddagen blev det riktigt fint.

Jag började med att tömma årets kompost. I vår trädgård fanns sedan tidigare en murad kompost. Innan jag kan börja slänga saker i den i år, fick jag såklart ta vara på den sista jorden som fanns i den. Bättre träning än att stå där nere i komposten och slänga upp jorden finns nog inte... Efter ett tag blev det lite krångligt att ta sig ur komposten när skottkärran var full och ännu lite senare blev det nästan lite läskigt att hoppa i för det började bli rätt så långt ner. Jag tog tyvärr ingen före-bild, men såhär såg det ut efter vårstädningen när komposten nästan var full igen. Från det lägsta man ser i övre högra hörnet tror jag det är en halvmeter ner ungefär...


Rabatten vid gatan blev både befriad från gamla löv och fick ett lager kompost på sig. Jag blev väldigt glad när jag hittade massor av saker som tittade upp ur jorden nere under löven och som tack fick de små plantorna ett lager jord på huvudet. Inte det smartaste kanske, men jag får väl se om någon vecka, vad som fanns där. Vårlökar som har börjat titta upp och så många perenner som möjligt, försökte jag i alla fall gräva fram igen efter kompostlagret var ditslängt. Såhär fin ser rabatten ut nu:


I den främre delen finns två pioner där de ljusa fläckarna finns på bilden. Jag tänkte köpa två fina rostiga pionstöd från Eldgarden till dem. Tror det kommer att bli fint. Till höger om bilden brukar vår bil stå. Alla löv på bilden städade sambon förresten bort efter att jag tog den här bilden, så de finns inte kvar. :-)

I den här rabatten finns bland annat en forsythia, som har irriterat mig de åren vi har bott här eftersom den blommar mycket senare än alla andra forsythior och dessutom blommar den ganska lite i största allmänhet. Det är en E-planta, så jag antar att det är Freja som borde blomma tidig, men det verkar den inte vilja göra, eller så är den bara för ung helt enkelt.
I alla fall gick jag förra våren och köpte den tidigaste av alla forsythior, en manchurisk forsythia, och se som den blommar redan:


Samtidigt ser den gamla busken ut såhär:


Och rosenribbsens blad vecklar långsamt ut sig. Det brukar vara riktigt fint med forsythian och rosenribbsen bredvid varandra.


I min rabatt som jag kallar triangelrabatten eftersom den är formad som en triangel och tyvärr kan jag inte riktigt göra något åt den saken, så den får fortsätta att vara en triangel, hittade jag den här lilla plantan:


Jag har ingen aning vad det är för något, men den står liksom på en sorts stam som broccoli och kål brukar göra när man har skördat lite. Kan inte minnas vad som fanns på den platsen. Någon som känner igen den?

Imorgon tänkte jag försöka komma iväg en sväng till Flyinge Plantshop, men innan dess är det lite mer som står på schemat. Jag får se vad jag hinner med utan att det blir jobbigt, men några saker jag tänkte försöka hinna med är

- beskärning av bärbuskarna
- Fixa till pyramidspaljén i nedre bilden. Efter alla höststormar har den trillat otaliga gånger, så dels vill jag försöka fixera den lite i marken och så måste jag nog snygga till klätterrosen (Mme Alfred Carrière) och klemtisen som växer i den.
- Eventuellt flytta skuggrönan i nedre bilden runt pyramidspaljén. Jag tycker att färgerna är så fina ihop, framför allt nu på vintern och det är det här jag ser från mitt köksfönster hela vintern. Jag funderar bara på om det finns risk att skuggrönan tar vatten eller näring från rosen eller klematisen. Runt pyramidspaljén har det nu spridits en massa daggkåpa, så den behöver jag flytta bort först. Jag vet inte riktigt vart jag ska sätta den, så om jag gör det här imorgon, får det nog bli att helt enkelt byta plats på de två.
- lägga klart gången av betongplattor runt och i grönsakslandet


Medan jag höll på för fullt i trädgården var också vår nya granne ute i sin nya trädgård och klippte och härjade. Vi har väldigt trevliga grannar, men hittills är de flesta antingen för gamla för att orka med sina trädgårdar eller så är de inte alls särskilt intresserade av trädgård, så jag tycker såklart att det är jätteroligt att inte längre vara den enda som kryper runt i rabatterna dagarna lång på sommaren. :-)

1 kommentar:

  1. Tror nog att det är så att vi har ungefär samma läggningstider :-) Inte klokt vad effektiv du är och hur långt våren har kommit hos er. Här är det fortfarande hårt i marken men jag har haft min första trädgårdsdag, lycka.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera