fredag 20 april 2012

Omöjligt uppdrag?Jaha, det är väl nu det börjar. Kampen om att få alla små plantor att må bra och överleva. Såhär ser det ut när jag öppnar dörren till mitt blomrum i källaren. Till höger står den fina ljushyllan som min sambo byggde till min födelsedag i vintras; den bästa platsen i hela rummet såklart. :-)


På golvet står mina två första övervintrade fuchsior någonsin. Är mäkta stolt.


Jag hade fem i höstas, men de andra tre visar inga livstecken alls. Jag har ingen aning, vilken som är vilken, men en av dem är dotterns (hon fick den av mormor när vi var och handlade sticklingar i våras) och så hade jag en med väldigt stora nästan vita blommor. Jag hoppas såklart att dotterns fuchsia har överlevt, men allra trevligast vore det såklart om det är precis de två som har överlevt. Men det ser ljust ut för jag minns att dotterns planta var en av de största och det här är nog de största exemplaren.

Melonen som jag sådde för några veckor sedan har fått en stor kruka (hoppas jag inte satte alldeles för många plantor i samma kruka...):


Afrikas blå lilja ser alltid lite risig ut såhär års, men i år har den haft konstiga vita fläckar på bladen och har sett väldigt dålig ut. Vintern har nog varit lite för varm i garaget. Jag har två stycken, varav en är ganska liten. Den ser väldigt dålig ut, så så fort jag kommer hem från nästa utomlandsvistelse, dvs i början av maj, så kommer den att få flytta ut och bli riktigt väl omhändertagen. Såhär ser den stora plantan ut just nu:


Fortfarande risig, men redan mycket bättre efter att få lite ny jord och få flytta in i blomrummet.

Årets fuchsiasticklingar växer så det knakar i köksfönstret. I år har jag lärt mig att toppa dem ordentligt från början.


Dahliaknölarna från odla.nu har börjat komma upp ur jorden i rekordfart. Förra året planterade jag en dahliaknöl som kom upp och blev rekordhög, så nu undrar jag om jag bord toppa dess och i så fall hur...


Mina tomatplantor från frön jag tog själv från en liten gul tomat är ganska stora redan...


... och jag har redan nu börjat äta massvis egen basilika.


Det här är bara det som blev över vid omskolningen. I köksfönstret står en stor kruka och i vardagsrummet ännu en.

Och mina luktärtor i rotttrainern växer bra. Jag hörde någonstans att man ska toppa dem för att få fina buskiga plantor. Stämmer det? Var ska man toppa dem i så fall? Direkt över hjärtbladen? För annars blir de ju superlånga fast man har toppat... Sedan tycker jag att det är svårt att se till att de inte krånglar sig in i varandra. Måste man verkligen stödja upp dem var för sig eller finns det bättre knep?


I vårt oisolerade uterum är det just nu plusgrader hela dygnet. Jag har flyttat ut persilja och lite perenna sådder och funderar om jag borde kunna flytta ut lite mer. Tomater, chili, paprika och melon får nog stanna inne ett bra tag till, men hur är det med ettåringar? Jag har massvis med vallmo, sommarrudbeckia, dahliasådder och tagetes. Klarar de sig i mitt uterum så länge det är minst 2 grader där?

Nästa problem jag har är att jag ska åka iväg till USA i tio dagar i slutet av nästa vecka. Så det gäller att hitta det optimala systemet att förvara alla plantor under den tiden utan att sambon behöver spendera all sin fritid med att vattna. Jag tänkte sortera saker lite efter hur mycket vatten de behöver. Min sambo brukar vattna väldigt riktig, så dahlior och övervintrade fuchsior och pelargoner som bara har blivit lite gröna tänkte jag nog vattna innan jag åker och sedan får de torka ut för där är nog mer risk att man dränker dem annars. Ska se om jag kan lyckas hitta ett system i helgen och ställa i ordning. Det gäller bara att hinna för nu är jag ensam hemma med barnen fram tills jag åker för sambon är i Kanada. Mycket fram och tillbaka är det och i allt detta ska man organisera sina växter. ;-)

Nu ska jag ta det lugnt resten av kvällen och hålla tummarna att det inte alls stämmer att det ska regna hela helgen...

2 kommentarer:

 1. Oj, vad mycket du har på gång! Jo, det är ett pyssel. Tror nog att du kan flytta ut plantorna i uterummet. Du kanske ska börja med att vänja dom ett par dagar om det kryper ner till 2 grader, precis som man gör ute. Fast nu ska det bli lite varmare. Spännande med USA!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Så mange flotte planter du har fått til , her er det mye og glede seg over og ikke minst til.

  Så hyggelig at du er med på min Give Away.
  Lykke til og ha en fin kveld , Marit.

  (Å du det er så stas med nye hage og blogg venn)

  SvaraRadera