fredag 20 januari 2012

Att lära sig trädgård...

Inför min fjärde sommar med trädgård börjar jag se lite skillnad och struktur i mina planer. Jag har försökt att ta en sak i taget, vilket inte alltid har varit det lättaste för helst vill man ju göra allt samtidigt från början. Fast är man som jag har varit gravid under någon säsong och har små barn de andra, så är det inte lika svårt att ta det lugnt. Inför varje år har jag dels bestämt, vad jag ska koncentrera mig på, både angående del av trädgården som behöver göras om mest akut och angående någon annan sak om trädgårdsskötsel som jag ville lära mig mer om för att inte överväldigas av allt samtidigt. Dessutom har jag försökt lära mig att tycka om en växt som jag inte har gillat innan varje säsong. Jag vet inte varför jag fick för mig det, men det lyckas faktiskt. ;-)

Såhär har mina år sett ut hittills:

2009:
- Sett och dokumenterat allt som kommer upp i rabatterna samt lärt mig vad saker är.

2010:
- Anlagt en grusgång bakom huset vid grönsakslandet där det tidigare har varit stampad jord som har resulterat i en massa onödigt jobb med ogräsrensning.
- Insett att även växter som man inte tycker om kan vara väldigt fina i rätt sammanhang.

2011:
- Anlagt en bit gräsmatta där det innan fanns en helt onödig gång intill huset som ledde till en massa onödig ogräsrensning.
- Lärt mig att få ordentlig rutin i vattnandet av trädgården. När man har så sandig jord som vi, behövs det verkligen!
- Lärt mig tycka om dahlior. :-)

2012:
- Anlägga busrabatt för att avskärma mot vägen.
- Göra om perennrabatten på andra sidan längs vägen så att även denna ger mer avskärmning mot vägen.
- Bygga (eller låta bygga) en altan.
- Göra om grönsakslandet för att göra det mer lättskött och mysig samtidigt som det fortfarande ska ha kvar allt det vi vill odla.
- Lära mig gödsla och få in rutin i det.
- Få in mer bladväxter och annat fint grönt i rabatterna.
- Lära mig tycka om tagetes. :-)

1 kommentar:

  1. Vad glad jag är att du kommenterade mitt inlägg så att jag fick chansen att se din blogg. Så roligt att få vara med från början. Jag känner igen mig så mycket i det du har skrivit hittills och min bloggstart var också lite ryckig. Bröllop och barn kom emellan :-) Jag har också bestämt mig för att börja gilla tagetes och ska försöka så ett par sorter i år, väldigt neutral färg för tagetes men någonstans måste man ju börja.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera