lördag 28 januari 2012

Nu är det hålla tummarna som gäller...De perenna och tvååriga fröna jag sådde för några dagar sedan fick idag äntligen flytta ut i kylan för stratifiering. Det var inte så lätt att hitta snö här nere i Skåne, men lite kunde jag krafsa ihop och slänga på krukorna. Sedan ställde jag en trådkorg på de krukor med sådder som jag är mest rädd om. Så gör jag alltid sedan en fågel snodde två av mina tre småplantor av en fin sorts lavendel som jag hade beställt från odla.nu.


Om ni tittar riktigt noga på första bilden, kan ni förresten se mitt ursmarta infall (om jag får säga så själv), som jag fick igår kväll när jag skulle sova. Jag tycker att det går åt alldeles för många etiketter när man sår i små krukor och jag är för snål för att köpa dyra färdiga etiketter. Jag läste någonstans att man kunde klippa ut egna plastbitar av t.ex. glasslådor, men det verkade alldeles för jobbigt tyckte jag. Då kom jag att tänka på de billiga vita plastmuggar som finns i vårt köksskåp sedan säkert 10 år och som aldrig använts. Jag klippte ner från toppen med lagom avstånd några gånger och klippte sedan av alla strimlor i botten. Det verkar funka väldigt bra tycker jag. Så jag hoppas att de klarar livet ute i några månader, annars blir det stor överraskning vad som kommer upp i alla krukor. ;-)

Jag passade på att så lite inne också. Alunrot, liten fingerborgsblomma och penséer. De står i vardagsrumsfönstret nu och jag kollar till dem varje halvtimme för att se om de har grott än. ;-) Det har de inte... :-( När de har grott ska de få flytta ner till garaget i källaren till min odlingshylla med belysning som sambon håller på att bygga till mig i födelsedagspresent. Jag tror han tröttnade på att leva i en djungel på våren. ;-) Det kommer säkert en bild på hyllan snart när den är klar och invigd.

5 kommentarer:

 1. Fröer är ju så roligt, men i år kommer jag nog vara latare än nånsin. Det där med amning under äppelträdet lät lockande....

  SvaraRadera
 2. Det va smart med en upponervänd korg över sådderna. Måste oxå hitta på nåt liknande då grannarnas katter älskar mina sådder...grr. Haha, va rolig du är....varje halvtimme, jo, men så gör man ju i början, hihi.//Helen

  SvaraRadera
 3. Vilka proffsiga etiketter! Jag beundrar verkligen alla som har tid och kunskap att så. Hemma hos mig brukar det på sin höjd bli några tomater som är på tok för rangliga då det är dags att flytta ut. Åsså brukar jag drista mig till att förgro potatis i fönstren, inte alls på din nivå alltså.

  SvaraRadera
 4. Hvor ser det godt ud med de fine navneskilte.
  Held og lykke med det hele.

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig lång kommentar jag fick från dig och jag blir ju otroligt nyfiken på vilken handelsträdgård du handlar på som är billiga och har en bra kvalité. För visst finns dom, bara lite svåra att hitta. Det händer att jag också handlar på Plantagen eftersom det ligger närmare fast då blir det mer fröer, jord och sånt. Inte träd och buskar. Att ta sig till föreläsningen var ett äventyr eftersom jag bor på andra sidan stan och inte har körkort... Fick åka pendel, buss och gå en bra bit. Sista hållplatsen var Ulriksdals begravningsplats och busschauffören såg väldigt skeptisk ut när jag ensam i bussen klev av ute i ingenting i mörkret. Men är man trädgårdstokig så är man :-)
  Ha en härlig onsdag och tur till Plantagen!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera