fredag 18 maj 2012

Ibland blir det bara rätt...!I all hast flyttade jag väldigt spontant mitt vitbrokiga benved som jag visserligen hade planerat att flytta på, men som jag helt plötsligt kom på att jag inte hade en aning om vart det skulle flytta. Eftersom jag just då hade båda barnen samt grannpojken som kom i skytteltrafik med vattenkannor, var läget lite stressat och jag planterade det på första lediga plats. Och det blev så perfekt! Jag lyckades inte ta någon bra helhetsbild på rabatten, men den ena sidan av den långa rabatten har liksom alltid varit ganska välplanerad medan det i andra änden har planterats sådant som inte fick plats någon annanstans och av en slump så är allt på den sidan ganska sen, så just nu är där rätt tomt. Med benveden finns det nu ett slut på rabatten även i den änden och helhetsintrycket fick ett ordentligt lyft. Himla smidigt att benveden lyser upp så mycket också och att den är vintergrön, så effekten kommer inte ens att försvinna. :-) Och just nu passar tulpanerna riktigt bra ihop med benveden. Tanken var ju egentligen att klippa benveden till ett klot, men jag får se om det blir det eller om den får växa fritt.


En annan väldigt fin kombination just nu är den här. Jag glömmer alltid det svenska namnet på den vita, men i bakgrunden är iallafall en pion. Jag är inte så bra på att ta kort, framför allt inte i motljus, så det är svårt att visa just såna här saker, men det är helt underbart i verkligheten.


Löjtnantshjärtat står i sin fulla prakt vid brevlådan...


... och äntligen lägger man märke till Kerrian efter att jag har flyttat den intill huset. Jag tycker att den står sig riktigt bra mot tegelväggen. Hoppas att den är fin även under alla andra årstider, men det får vi väl se...


Blodboken har fått alla sina löv och äppelträdet blommar för fullt. Här brukar jag ligga i min hängmatta när jag inte är i rabatterna och flyttar växter. Det är längs staketet här bakom som ett av mina projekt i år finns. Här ska planteras buskar som insynsskydd. Jag hade ju bestämt mig för några plantor bergbambu i hörnet och resten häggmispel. Bergbambun 'Asian Wonder' är inköpt. Såhär fin är den:


Jag skulle köpa häggmispel igår också, men helt plötsligt stod där att den kan bli 5-7 meter hög. Jag som hade trott att jag hade hittat en vanlig häggmispel (alltså A. spicata) som bara blir 3-4 meter hög, men det var tydligen fel. Så nu vet jag inte längre, vad jag ska välja. Koppar- och prakthäggmispel ska ju ha lite mer bollformiga former, så det vill jag inte utan jag vill ha något som växer rakt upp. Så igår googlade jag som bara den och försökte bestämma mig. Valet låg mellan bärhäggmispel, vanlig häggmispel och slånaronia som killen i plantskolan rekommenderade. Jag tror att jag satsar på vanlig häggmispel i alla fall. Det är hursomhelst trevligt att ha inhandlat bambun och den är så fin. :-)


Min vita syrénbuddleja har inte vaknat till liv än, men med tanke på att grannens inte har vaknat heller, är jag inte så orolig. Men eftersom den ändå skulle behöva flytta för att ge plats åt buskarna vid gatan, planterade jag den i en stor kruka och ställde den i solen. Den fick dessutom sällskap av en nyinköpt liten sovande groda.


Något annat nyinköpt är detta fina fågelbad som har fått en plats i äppelträdet vid uterummet precis utanför vardagsrumsfönstret. Jag fick ett presentkort på Flyinge Plantshop i julklapp och det här fick bli det första jag har köpt av pengarna. Jag har lite kvar, men jag hittade inget jättelovande, så jag väntar och se om jag hittar något trevligt senare.


Jag har varit så glad att få ta över en trädgård helt utan kirskål. Man tror nästan inte att det kan vara sant att det finns sådana, men jag hade nästan börjat vänja mig vid tanken när jag såg den första kirskålsplantan i höstas. Jag tänkte att jag kan ta hand om den lite senare och helt plötsligt var det inte alls särskilt lite längre. Så idag insåg jag att jag behövde göra något, så nu har jag rivit bort allt som fanns där och var intrasslat i kirskålen. Det är ett hörn där allting växer huller om buller, så det var inte så lätt att bara dra ut plantorna, så jag fick ta bort allt. En planta tremastarblomma åkte i soporna med, men den sprider sig så himla mycket ändå, så jag lär nog hitta en planta eller två någonstans i trädgården under året. :-) Så nu har jag en saneringshörna med öppen jord längst bak i rabatten, som jag får kolla lite då och då. För det vore ju trevligt att återigen kunna säga att jag inte har någon kirskål alls i trädgården. Det underlättar ju trädgårdsarbetet och gör att man kan koncentrera sig på roligare saker än att sanera kirskål. :-)


Penningblad är jag lite kluven till. Den finns lite här och där hos mig, men är aldrig riktigt fin. Men titta, som den ser ut nu! Ljusgrön och saftig. Jag får nog tänka om och se var den kan tänkas trivas.


Smörbollen är helt underbar där den står framför frilandshibiskusen.


Jag brukar ju kalla min rabatt vid ingången för "problemrabatten" för att jag aldrig blir riktigt nöjd med den, men det är det enda stället i min trädgård där astilbe trivs. Just nu är den helt underbart vacker tillsammans med hostan vid betongbladet.

'

Rosen 'Nevada' som jag planterade förra året, verkar trivas och frodas bra i bakre hörnet. Hoppas det blir många blommor för de få som kom förra året, var så fina... :-)


Innan det var dags att gå in hann jag med att rensa jordgubbslandet och sedan sitta en liten stund i solen bakom jordgubbarna. Vårt grönsaksland är under ombyggnad, men såhär med nyrensat jordgubbsland och solstol är det ändå rätt så inbjudande tycker jag. :-) Jag försöker bli bättre på att njuta av det som finns i trädgården istället för att bli stressad över det som måste göras, det kanske märks...? ;-)


Vår ena syrén har börjat blomma...


... och i köket har den här underbara pelargonen börjat blomma.

4 kommentarer:

 1. Vilka fina rabatter! Å blodboken är fantastisk!

  SvaraRadera
 2. Har precis fått upp ögonen för vitbrokig benved. Jättesnygg! Den kommer att få pryda en hel del ställen :-)
  Ha en härlig söndag!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen en underbar tid nu, det är så snyggt med brokbladigt och vita tulpaner! jag undrar växten som du saknade namnet på just nu kan vara vinteriberis vid din pion? Jag skulle också vilja köpa ett hängande fågelbad (jag har katt och även de flesta grannarna)
  Ha det riktigt fint och lycka till med framsidans buskinköp, härligt med blodboken och äppelblomning!
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 4. Benveden var verkligen ett tjusigt och passande sällskap till tulpanerna.

  Ha det gott i grönskan,
  Rebecca

  SvaraRadera