fredag 24 februari 2012

Altan

Ett av årets stora projekt är en ny altan. Vi har ett uterum där det är väldigt mysigt att sitta på våren och hösten, men på sommaren blir där ofta för varmt under dagen och så vill man ju sitta helt ute när det går såklart. Förra året köpte vi utemöbler som har stått på gräsmattan för att testa läget.

Altanen skall ligga i hörnet mellan huset och uterummet på husets södersida. När vi orkar och tycker att vi har pengar till det, kommer vi att ersätta det stora fönstret i vardagsrummet med en altandörr så att man kan komma ut direkt från vardagsrummet till altanen, och även se ut över altanen från soffan under lite kallare årstider. Tills altandörren är verklighet får man gå ut via uterummet.

Vi har ritat upp altanen i Google SketchUp, men jag velar fortfarande fram och tillbaka, framför allt om avslutningen. På den sidan som är mitt emot uterummet kommer det att gå ner någon halvmeter till marken och eftersom vi vill ha matgruppen där, känns det som om man borde ha något litet plank där. Och för att det ska se vettigt ut borde det nog vara i midjehöjd ungefär. Jag tänker mig liggande ribbor med lite större mellanrum, klängväxter från utsidan och kanske någon hängande kruka på insidan. I hörnet av huset vill jag ha en klätterros och om det får plats någon trevlig klematis.


Mot trädgården ska det vara öppet, men jag funderar fortfarande på hur det ska bli i hörnet (det hörnet på bilden där gräset står). Antingen har vi bara en liten snutt plank vid hushörnet, eller så drar vi det hela vägen fram och lite runt hörnet. På framsidan får jag sedan tänka ut lite växter som tar väldigt lite plats, men ändå ger lite lummighet. Utanför altanen har vi bara några få meter till häcken mot grannen, så det får inte plats en riktig rabatt, men jag funderar om det inte borde finnas något halvhögt prydnadsgräs som inte behöver mer än kanske 20-30 cm. Någon som vet?

Från infarten kommer det att se ut såhär:


Där ser man också hur nära vi är mot grannarna på den sidan, så vi kan inte riktigt unna oss någon rabatt. Vi har väldigt mycket insyn i vår trädgård, vilket jag jobbar med att få bort, men det lär väl ta sitt lilla tag. Jag tycker ändå att den här omrandningen kanske blir lite väl extrem. Dels ser det lite osocial ut och så ser ju inte jag trädgården. :-( Men skippar man omrandningen helt, kommer altanen från den här sidan ligger ungefär en halvmeter ovan mark, och altanen skulle nog se lite konstig ut. Som ett podium eller nåt. Jag funderar fram och tillbaka men kan inte komma på någon mellanlösning.

En sak som verkar ganska bestämt är däremot själva trädäckets form. Vi vill ha lite kapade hörn, men annars rätt så exakt hela hörnet mellan hus och uterum.


Här ser man också ungefär hur vi hade tänkt möblera altanen. I ena hörnet skall vi ha vår trädgårdsgrupp med runt bord och fyra stolar som egentligen är lite större än på bilden, så jag hoppas det får plats. På andra sidan vill jag ha någon sorts solstol, eller helst två, men jag är tveksam om det finns plats. Antagligen får jag väl välja mellan en riktigt stor solsäng eller två mycket mindre vilstolar. Får se vad det blir om jag står framför det valet. ;-)

Den sista bilden är förresten helt rätt i väderstrecken med norr uppåt.

2 kommentarer:

 1. Vår altan ligger högre, cirka 30-50 cm men vi har rabatter och trappsteg runt som trollar bort höjden. Det är väldigt snyggt att bygga långa, djupa steg för att ta bort höjdskillnader och på så sätt ser inte altanen ut att sväva. Risken finns, som du skriver, att "planket" gör att det känns instängt. Kolla mitt inlägg http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/2012/02/lite-mer-detaljer.html där jag visar en altan från Gotland. Bilderna gör inte riktigt rättvisa men känslan när man gick där var så mysig och inbjudande.
  Ha en trevlig helg!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Grattis! du vann i min tävling! maila mig din adress så kommer vinsten på posten.
  fam_kristiansson@telia.com

  titta in till mig så får du se vad du vann.
  kram Mia

  SvaraRadera