tisdag 7 februari 2012

Nu är det kört!

Jag tänkte att jag inte skulle köpa så mycket på nätet den här våren för det är ju så lätt att ryckas med och köpa alldeles för mycket. Och jag är rätt så stolt att jag har klarat mig ganska bra hittills (har inte beställt några frön alls på nätet mer än av Irene, men de är ju inte alls dyra). Och det är minsann inte lätt att låta bli tycker jag!

Men så idag kom mailet från odla.nu. Så nu är det kört ju! Jag som har börjat bli riktigt kär i dahlior...

Dahlia 'Clair Obscure'Dahlia 'Edge of Joy'Dahlia 'Optic Illusion'Dahlia 'Caribbean Fantasy'Dahlia 'Centennial'Dahlia 'Mistery Day'Dahlia 'Rebeccas World'Ranunkel - VitLilja 'Black Beauty'

Visst var de fina? Jag fick 40 euro av sambons mormor när jag fyllde år. Jag tror att de ska användas till en beställning på odla. Fast nu gäller det att bestämma sig...

Jag har börjat inse att man ska köpa fler av en växt istället för en massa olika för att få lite mer effekt. Jag köper aldrig mer än en för jag tänker att den ju kommer att växa till sig, men i år hade jag tänkt att jag skulle försöka lära mig att välja lite färre sorter och köpa fler exemplar för att det ska se mindre pluttigt ut i min trädgård. Men då ska man ju kanske helst köpa tre och det innebär att man måste begränsa sig något enormt i mängden olika sorter. Hur gör ni andra som har liljor och dahlior? Brukar de föröka sig någorlunda fort så att man vågar köpa en enda knöl av en sort eller borde man satsa på några stycken från början för att det ska bli nåt?

Ja, jag har i alla fall tillräckligt mycket att klura ut ikväll... Hur i all sin dar ska man kunna begränsa sig i det här erbjudandet...?!

... och så såg jag den fina Lyckoklövern som jag köpte förra året. "Förvaras frostfritt under vintern." står det... Så då är min inte alls glad att den får stå där ute i -15 grader alltså...? Fan också! Inte visste jag att den skulle in. Den var rätt fin faktiskt. Den kom upp lite här och där förra året och jag trodde först det var ogräs för att det ju är klöverblad. Men jag lät dem vara kvar och så hittade jag en tom påse där de hade varit i och insåg att jag nog hade planterat dem. ;-) Sedan kom jag på att det var ett spontanköp från Nettos lökrea. 5 SEK tror jag. Men synd ändå att de alltså inte kommer att klara vintern där ute... Jag missade att ta in doftliljorna som följde med ett odla-erbjudande någon gång också. När man får växter som man inte riktigt har valt själv, blir det ofta så tycker jag. Man glömmer att kolla upp hur de ska skötas och de stoppas mest bara i jorden någonstans och glöms sedan bort. Men doftliljorna var trevliga, så jag tror nästan att det får bli några sådana i beställningen och den här gången ska jag komma ihåg att ta in dem till vintern!

4 kommentarer:

 1. Satt precis och kikade på allt läckert. Hur många ex. man ska köpa...Jag har samma problem när det kommer till rosor. Det blir ju så mycket maffigare när man har fler av samma sort men då måste man välja bort några sorter. Ah! Jobbigt! Dahlior är så fina, ska köpa ett gäng själv :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att flytta den när den är etablerad och stor men med frösådd planta funkar det jättebra. För tre år sen frösådde jag samma vallmo och då fick jag blomning samma år, senare än när den ska blomma men det är ganska häftigt med blommande vallmo i augusti/september. Så släpp fingrarna loss det är vår! Visst är upphängning snygg! Den har jag lagt ner mycket tankemöda på för att få ihop ;-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Ja det var ett farligt erbjudande från Odla insåg jag också igår. Mycket vill ha och det fanns ju en hel del vita växter också eftersom jag snöat in på det just nu (:D Jag är ingen dahlia expert alls men den sorten jag har förökar sig rätt mycket, så om den trivs så kan du nog köpa en av var (:D Annars håller jag med, tre st eller två+en om de passar ihop är ett bra köp.
  Lycka till med beslutångersten (:D
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Åh, nu börjar det klia även i mina fingrar - älskar dahlior. Jag har (nästa) slutat köpa dahliaknölar. Jag sår sjäöv i stället, sparar knölarna (gräver ner den i krukor och övervintrar frostfritt). Jag gillar blandningen av olika färger - men efter första sommarenvet jag ju vilka som är lika, eller liknande och kan sätta dem intill varandra. Och så är det spännande att sätta frö och vänta på att få se hur blomman kommer att se ut :)

  Jag tar även frö från mina egna dahlior.

  Tack för kommentaren du lämnade hos mig.

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera