måndag 20 februari 2012

PelargonerI helgen fick mina pelargoner ny jord. Jag ställde in dem i det lite varmare rummet (från 5-10 grader i garaget till odlingsrummet som håller lite över 15 grader) för någon vecka sen, så det var nog välbehövd. Jag har aldrig provat att verkligen vinterförvara pelargoner. Tidigare har de helt enkelt stått kvar inne på fönsterbänken, men det börjar bli lite många och så börjar tom jag bli trött på att ha en djungel inne hela våren. Det är ju fint med en massa växter i fönstrena, men jag vill gärna få välja själv, vilka jag ställer där och inte bli tvungen att ställa allt i fönstret längre än absolut nödvändigt.

Jag tycker att pelargonerna ser sådär ut. Om jag har förstått rätt, ska de klippas ner om någon vecka. Vi får väl se om ett tag, vilka som överlever. Jag hittade en som var stendöd, men annars antar jag att de flesta som har vettiga rötter, klarar sig till slut? Jag hade två hängpelargoner förra året; en röd och en rosa. Framför allt den rosa gillade jag jättemycket, men jag visste inte, hur de skulle klara sig. Men ser ni hur mycket fint grönt det är på den ena? Av alla mina pelargoner i källaren ser den absolut bäst ut! Det är tyvärr inte den rosa, utan den röda, men det är ändå himla härligt att se att åtminstone en klarar sig säkert. :-)


Såhär fin var den röda i somras i uterummet. Det går nästan inte att hitta blommorna för den sökte sig långt åt alla håll.


Frösådderna gror en efter en. Det är än så länge bara några få som börjar få karaktärsblad, så ännu lär det ta ett tag tills det är dags att skola om. Just nu är jag särskilt glad att salvian har börjat gro. Jag hade en salviaplanta bredvid en vit pion förra året, vilket blev en riktigt bra kombination. Jag köpte till rosen Buff Beauty och tänkte plantera massor med salvia i rabatten. Det kommer bli så fint. :-)


Vallmon 'Lilac Pompons' som jag vann av odla.nu har också börjat gro. Jag kollade igenom fröpåsarna idag och såg att just den påsen var tom! Ändå låg den bland påsarna som inte ska vara tomma och jag kommer ihåg att jag tänkte så lite direkt i rabatten sen. Då kom jag ihåg att jag sist efter att jag sådde lite i köket hade hittat massor av korn som såg ut som frön runt spisen. Då slängde jag dem eftersom jag ju inte kunde veta vad det var. Nu vet jag att det antagligen var mina vallmofrön. 750 frön i påsen och nu finns inte ett enda kvar! Så jag får ta väl hand om dem som jag redan har sått och hoppas att jag kan ta egna frön när den har blommat färdigt.


Mina sticklingar av palettbladet jag tog hos min bror i höstas, verkar trivas i min nya odlingshylla med extrabelysningen. Jag har varit lite tveksam om det där med extrabelysningen verkligen gör tillräckligt med skillnad, men när jag ser de översta bladen på palettbladet, får jag mycket hopp om att det här kommer bli mitt första år med sådda plantor som är precis lika buskiga och fina som alla andras. :-) Visst ser man skillnad? De understa bladen kommer från tiden på fönsterbänken och de översta från odlingshyllan.


4 kommentarer:

 1. Härliga bilder på vårhopp! Det är ju så underbart när allt gror och tar sig. Kursen jag gick var en kurs på fem gånger och jag tror det var medborgarskolan som höll i den. Kursledaren var en trädgårdsdesigner som jag upplevde som väldigt kunnig och duktig. Det var verkligen något av det bästa jag har gjort.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Pelargoner ser lite trista ut på vintern tycker jag. Och jag äger inte en enda, för den jag hittade i soprummet förra året, som växte till sig så fint åkte in i soprummet igen när det var dags för höststädning//Helen

  SvaraRadera
 3. Det ser ju hoppfullt ut på pelargonfronten. Tänk vad många vallmo du ska ha sen. Jag ska ut och tjyva palettblads skott nu när jag är frisk igen. Visst får man??? Blev så glad för din kommentar idag. Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Tack för påminnelsen! Ska ta fram mina pelargoner också!! Fast min finaste upptäckte jag just i sin ampel - utomhus. Hur kunde jag missa det? Den lär ju inte ha överlevt vintern. Men de andra ska jag pyssla om.

  Ha det så gott!
  //Linda

  SvaraRadera