torsdag 16 februari 2012

Omplantering av orkidéer och nya sådder

Idag har jag äntligen planterat om några av mina orkidéer. Jag har en hel del orkidéer men har aldrig planterat om någon av dem. Två brudorkidéer fick flytta in i de nya krukorna jag köpte i helgen.Jag har en juvelorkidé som inte alls såg ut att må bra. I höstas trodde jag att den var död, men sen började det komma små skott. När jag skulle ge den ny jord idag, föll hela plantan sönder, så nu har jag den ursprungliga plantan och fyra små bebisar. Får se hur de växer.


Jag köpte en oxalisplanta förra året som jag har varit väldigt glad för. Men sedan började den se eländig ut och bladen började ramla av ett efter ett. Efter att ha försökt med mer vatten, mindre vatten och allt möjligt annat i överlevnadsväg, började jag kolla hur den egentligen skulle skötas... Det finns tydligen arter som tappar alla bladen på vintern, så jag ryckte loss resten av bladen och lät den torla ut ordentligt och idag såg jag att det börjar komma lite nytt. :-)


Egentligen tänkte jag börja så "på riktigt" först efter första marshelgen, men jag sorterade ut några enstaka sorter som ändå skulle sås redan nu. Eller ja, några få sorter visade sig vara hela 24 stycken! De är nu sådda och står i fönstret där tidigare sådder fick ge plats och flytta ner till odlingshyllan.


I odlingshyllan står även några fuchsia- och pelargonsticklingar som jag köpte i helgen. Det börjar bli ont om plats i hyllan redan. Jag vill inte ens tänka på hur det ska gå när det kommer igång på riktigt med omskolningar och annat...


Visst är det en fin gul färg i bakgrunden förresten? Det är vårt gula källarrum. Fast när jag började prata om det gula rummet i källaren var det först ingen som förstod vad jag menade för ingen hade lagt märke till att rummet har tre knallgula väggar eftersom den fjärde pryds av en väldigt uppseendeväckande 70-talstapet. ;-)

Jag har aldrig tidigare övervintrat pelargoner "på riktigt". De har alltid stått kvar i fönstrena i rumstemperatur, men i år har jag ställt dem i garaget som vi har i källaren. Där är just nu lite över 5 grader och tidigare i höstas och vinter var det lite varmare. Jag tycker inte att pelargonerna ser särskilt bra ut, men vi får väl se hur det går. De har idag fått flytta in i "gula rummet" där det är lite över 15 grader. Där ska de stå någon vecka för att sedan planteras om och klippas till lite. Håll tummarna att de överlever min första övervintring! Jag blev i alla fall väldigt glad när jag såg att en av mina hängpelargoner som jag gillade väldigt mycket förra sommaren, har ett långt grönt skott. :-)

5 kommentarer:

 1. Jag har aldrig planterat om mina orkidéer, kanske läge att göra det! Ser så mysigt ut med alla sådder och småplantor. Trång kommer det att bli här hemma också...oj, oj, oj som min 2-åring brukar säga.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Hoppas att dina juvelorkidéer tar sig. Deras bladverk är ju bara så fint. Gillar ditt lilla oxalisparaply! Lycka till med sådderna och pellisarna men i ett soligt :-) rum måste de väl trivas?

  Kram

  Du har ordkontroll... och jag är ingen robot :-D Ska försöka lista ut vad jag ska skriva in för bokstäver så kommentaren kommer fram till dig.

  SvaraRadera
 3. Min oxalis ser värre ut och de nya bladen bara gick av. Spännande med orkideérna och alla pelargoner. Tack för fina tips i mitt inlägg om afrikanska liljan. Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Jeg kom bare lige forbi.
  Gode billeder.
  Jeg har aldrig prøvet at plante mine Orkideer om i ny potet.
  Tak for kigget.
  Ha` en god dag.

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Jag har en juvelorkide som blommar igen iår med två stänglar. Jag har inte planterat om den än ,jag köpte den 2010.
  Den har ju riktigt dekorativa blad. Nog lyckas du med dina småplantor ska du se.

  Oxalisen har ju i regel knölar. Bladen skall vissna ner och de kommer upp igen som din har gjort.
  Jag ställer min kruka svalt i förrådet och jag vattnar ytterst lite någon gång under vintern.

  Härligt med nya pelargonier jag får nog köpa lite nytt också för det är några som dött bort.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera