fredag 24 februari 2012

Nya växter...Det är alltid spännande att testa nya växter. För två år sedan bodde min mamma hos oss med två kompisar när de skulle på cykelsemester runt Skåne och hemma hos oss var en bra startpunkt. Jag fick då en fröställning av en gigantisk allium av min mammas kompis. Den har hängt i vårt vardagsrum sedan dess. Jag har emellanåt funderat på om jag inte borde försöka ta lite frön från den för att föröka den, men har alltid gett upp efter att ha läst att det tar minst fem år innan den börjar blomma. Jag kan tycka att det är lite löjligt att många människor vägrar ha växter som först blommar andra året. Lite löjligt är det ju trots allt att vi vill att allt ska ske precis nu, annars får det vara. Men FEM år?! Det kändes lite väl länge trots allt... Men så satte jag ändå några frön i en kruka i höstas och strödde ut några i rabatten. Jag har ju ingenting att förlora direkt (förutom de där timmarna av helvetesjobb att peta ut fröna för de satt rejält fast!). Jag hade läst att de små groddarna ser ut som gräs ett bra tag, så ifall jag råkar rensa bort det som jag sådde i rabatten, kändes det bra att ha lite reserv i en kruka.

Idag efter jobbet gick jag en liten runda i trädgården för att jag ville se om något av mina första sådder hade grpott där ute och så tittade jag till krukorna från i höstas också och se vad jag hittade:


Små, små strån. Så nu har jag tagit in den ena krukan (jag hade tydligen två med allium) till källaren så får vi se om de gror lite snabbare där.

Och tittade vad jag hittade mer:


Jag har länge velat ha vintergäck i min trädgård men inte haft några. I år fick jag av båda mina bröder i födelsedagspresent, men de har inte planterats ute än. Så undrar var denna planta kommer ifrån som stod i min vårrabatt vid uterummet helt plötsligt...? Uterummet ligger väldigt långt bak i trädgården och inte nära någon granne direkt, så det känns inte direkt sannolikt att det är en fröplanta från någon granne. För visst är det vintergäck?

Jag passade på att rensa lite bland äpplena i garaget också. Vi har ett träd med Cox Orange. Egentligen är jag rätt kass på att lagra frukt och grönt som inte går att frysa, men i år har jag lyckats att ha äpplen hela vintern. De är väldigt skrynkliga så de är nog inte så goda att äta som de är och vi är dåliga på att göra äppelmos eller äppelpaj, så just nu får de mest gå till koltrastarna i mitt fina näthjärta. Jag ställde ut dem innan jag gick för att hämta barnen på dagis och när vi kom hem hade det redan ätits rejält på dem, så de är säkert uppskattade.


En lite mindre uppskattad sak med fågelmatandet är att jag har upptäckt att den lilla vårlöksring runt äppelträdet som jag fixade förra året, har pickats sönder rejält av fåglarna som ska äta fågelmaten som har ramlat ner på marken. Lite synd om dotterns snödroppar som dör en efter en. Lillebrors snödroppar vid brevlådan frodas däremot. :-)

Inget bra på tv alls ikväll, så jag ska se om jag kan skola om lite plantor. Det låter som en alldeles perfekt fredagskvällssysselsättning tycker jag. :-)

Dessutom ska det nog bli lite trädgårdsrelaterat pyssel i helgen. Det kan nog behövas för sedan kommer en massa helger som redan är fullproppade med annat. Jag tänkte försöka hinna med

- att köpa brädor till de tre jordgubbslådorna (och kanske någon extra odlingslåda) som ska byggas
- att städa lite i uterummet och göra mysigt där
- att plantera ut överblommad våriris och vintergäck för visst borde det gå redan nu?
- att ta in mina frösådder som står ute för köldbehandling eftersom jag inte tror att jag har tålamod att vänta tills de gror i vårvärmen sen. ;-)
- eventuellt att hänga upp fönsterbänkarna i källaren så att jag kan ha lite växter där.
- leka massor med barnen ute i trädgården och antagligen ha en liten vett och etikett-kurs med minstingen som inte förstår att man inte ska springa runt bland buskarna och fröställningarna i rabatterna! ;-)

Hoppas ni får en riktigt trevlig fredagskväll och helg ni med. :-)

3 kommentarer:

 1. Men så häftigt! Vips så kommer fem år ha gått och då kommer du vara så grymt nöjd och stolt över dina frösådda Allium :-) Ser ut som du kommer att ha en underbar helg och jag önskar att snön var borta hos oss också men, men. Lite sol på näsan kanske man kan få om man har tur.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Hej! 

  Jag såg ditt svar hos Merja angående pluggboxar. Jag älskar mina, men har inte riktigt förstått hur det är tänkt att underbevattningen ska gå till. Skulle bli jätteglad för tips.

  Vänligen
  //Linda

  SvaraRadera
 3. Tack för att du svarade hos mig. Men ... jag känner fortfarande inte att jag riktigt greppar det hela ;)

  När du vattnar, låter du vattnet stå kvar, eller häller du bort det efter en stund?

  Du skriver att du börjar vattna på det sättet när fröerna grott - men då finns inga rötter. Är det så att "jorden suger upp" vatten till de rötter som finns? Finns det risk att den suger upp för mycket i så fall? Vilken erfarenhet har du gjort där?

  Du skrev att du ibland inte behöver vattna mer än någon gång i veckan när rötterna kommit ner och bildat ett virrvarr - är det för att du låter vatten stå på "fatet" där nere, eller hur menar du?

  Är jätteglad för att jag hittade dig att fråga. Skickade faktiskt ett mejl till Nelson coh frågade - det är ju dom som tillverkar boxen - och hör och häpna, de kunde inte svara på hur det skulle fungera ...

  Härligt att se dina vårtecken! Här Sticker det upp små gröna spetsar ur jorden, men mer är det inte.

  Trevlig kväll!
  //Linda

  SvaraRadera